Gedachten over een echt vrije samenleving

Het spel en de knikkers

Een reactie plaatsen

Met een debat over de toekomst van onze economie op 9 oktober in de Rode Hoed  markeerde de Volkskrant de twintigste verjaardag van “Het spel en de knikkers”, de wekelijkse column van econoom Frank Kalshoven.

Vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, politiek, wetenschap en journalistiek zochten antwoorden op vragen als hoe wij straks ons geld verdienen, waar we de economische groei vandaan halen om ons welvaartsniveau te kunnen behouden of dat het wel een onsje minder mag met die groei.

Dat zijn natuurlijk geen gemakkelijke vragen.

Het is sowieso gissen naar de antwoorden als je niet weet wat je niet weet.

Ter illustratie: 20 jaar geleden dacht men dat ooit een derde van de mensen een mobiele telefoon zal gebruiken, was de technologie er niet om TomTom te kunnen bedenken en had China nog trekken van een ontwikkelingsland.

Het valt op dat de vragen alleen over de knikkers gaan. En de antwoorden dus ook, zo blijkt althans uit het verslag van het debat. De visie op de toekomst van onze economie strekt niet veel verder dan het laten vieren van de Brusselse begrotingsdiscipline. Er moet geïnvesteerd worden!

Het spel verschijnt ten tonele in de vermomming van een fait accompli. We moeten groeien om ons welvaartsniveau te kunnen behouden. Running to stand still.

Een debat over deze ongerijmdheid zou meer recht hebben gedaan aan het jubileum en de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s